AhhhOOhhhaaa

Nu har jag riktigt kommit igång med svenskan, om dialekterna och det..
Vill ni höra?
Ni har då inget val.

Kommunikation är väldigt viktigt mellan människor, och genom att tala kan vi förstå varandra. Det finns många olika språk, en del låter väldigt olika, och en del kan man förstå rätt bra även om det inte är ens huvudspråk. Språken som används idag lät antagligen annorlunda i början, eftersom språk, både talat och skriftligt, har en tendens att förändras. När man talar förändrar man sitt språk för att passa in socialt.

En grupp med individer pratar antagligen rätt lika, för att känna att de hör ihop. På så sätt har språken utvecklats i olika riktningar, och det svenska språket låter olika i olika delar av landet.


En dialekt bygger alltså på en social, tidsmässig och språklig grund. Min dialekts grund ligger i Nordgermanska, som i Skandinavien utvecklades till Fornnordiska, och som senare blev Gammelsvenska i Sverige. När man började bosätta sig i Västerbotten, så följde man älvarna för att det var bra odlingsmarker och man kunde använda älvarna till att transportera saker. Därför kan man se de olika dialekterna följa varandra längs älvarnas utbredning. Man brukar säga att det finns fyra dialektområden inom Västerbotten och Nysätra, Lövånger, Burträsk, och Skellefteå (som inkluderar Bureå, Norsjö, Jörn, Byske och Malå.) brukar räknas som ett område som kallas det nordvästerbottniska dialektområdet.


Och så vidare.. Källa: www.tidningenkulturen.se, Essä skriven av Ola Wennstedt.
TACK! Precis vad jag behövde veta! ;*Bara för att han ser så glad ut.


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: